Wanneer heb je het rijbewijs E bij B eigenlijk nodig?
Je hebt NOOIT een E rijbewijs nodig als de maximum massa van de aanhangwagen niet méér is als 750 kg. Dat zijn de aanhangwagens die geen eigen kentekenbewijs hebben. Ze zijn aan de achterkant herkenbaar aan de witte kentekenplaat met het kentekennummer van de trekkende auto.
Wanneer heb je dan wel een BE-rijbewijs nodig?
Dat is tegenwoordig een stuk makkelijker vast te stellen. Je telt gewoon de maximum massa's van je auto en de aanhangwagen bij elkaar op. Is dat samen meer dan 3500 kg., dan heb je het BE-rijbewijs nodig. De maximum massa van een voertuig staat op het kentekenbewijs. Lastig te vinden? Ga naar de site van de RDW (https:ovi.rdw.nl) en toets de kentekennummers in, of download de app iKenteken (Android, IOS en Windows Phone).
Bovenstaande informatie gaat over jouw rijbewijs, of je wel of geen BE-rijbewijs nodig hebt. Maar er zijn natuurlijk ook regels over wat jouw auto mag trekken. De meeste auto's mogen een ongeremde en geremde aanhangwagen meevoeren. Ook dat staat vermeld op het kentekenbewijs.
Voor de auto geldt de totale massa van de aanhangwagen. Dat is het ledig gewicht + het gewicht van de lading (wat de aanhangwagen nu weegt, dus op dit moment). Voor je rijbewijs geldt de maximum massa van de aanhangwagen. Dat is het ledig gewicht + het laadvermogen (wat de aanhangwagen met lading mag wegen).
Zijn de maximum massa's bij elkaar opgeteld meer dan 3500 kg, meld je dan bij ons aan voor je BE-rijopleiding!
De opleiding bestaat onder andere uit: Verkeersdeelneming, bijzondere verrichtingen (zoals bochten links en rechts achteruit, inritten achteruit inrijden), aan- en afkoppelen en controle van de voertuigdocumenten.
Je lest in een Toyota Rav-4 met een 2-assige middenasaanhangwagen (tandem-as). Er zijn diverse rijlesmogelijkheden: In 1 dag of in 2 dagdelen, in lesblokken of in losse lessen.